Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.01.2020

Sääennuste tulevaisuudelle Kiasmaan

Sääennuste tulevaisuudelle -näyttely käsittelee ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Kun ajattelemme tulevaisuutta, meidän on otettava huomioon se, miten riippuvaisia eri lajit ovat toisistaan, ja arvioitava lajienväliset suhteet uudelleen. Näyttely oli esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019.

Kuvassa on Sääennuste tiulevaisuudelle -näyttelyä Venetsian biennaalessa.  Kuvassa on vaalealla lattiapinnalla on huputettuja isoja huonekasveja, puunrunkoa ja seinällä iso kaksiulotteinen pensas.

Näyttelyn teokset olivat esillä Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa 2019. Kuva: Kansallisgalleria/ Pirje Mykkänen

 

Ihmisen on usein vaikea havaita asioita, jotka tapahtuvat täysin toisenlaisessa mittakaavassa. Tällaisia ovat esimerkiksi mikroskooppiset eliöt, myrkkyjen hidas vaikutus ympäristöön ja maatumiseen liittyvät pitkäkestoiset prosessit. Kiinnittämällä katsojan huomion tilan ja teosten aineellisuuteen ja rinnastamalla hänen kehonsa toisiin elämänmuotoihin näyttely pyrkii saamaan yhteyden ihmistä laajempiin kokonaisuuksiin.

Näyttelyssä ovat mukana suomalainen taiteilijakollektiivi nabbteeri, norjalainen Ane Graff ja ruotsalainen Ingela Ihrman.

Taiteilijakollektiivi nabbteeri kerää usein teoksiin tarvittavan materiaalin paikan päältä ja hyödyntää verkostomaisissa installaatioissaan kierrätystavaraa. Heidän teoksensa ovat kokonaisuuksia, jotka rakentuvat taiteilijoiden ja muiden, myös ei-inhimillisten eliöiden välisestä vuorovaikutuksesta. Usein teosten keskiössä on mikroskooppisen pieniä, ihmisen kanssa eläviä eliöitä.

Ane Graff yhdistää taiteessaan luonnontieteiden kuten mikrobiologian ja kemian menetelmiä omiin materiaalitutkimuksiinsa. Installaatioissaan Graff kyseenalaistaa vakaiksi miellettyjä rakenteita ja tieteeseen ja kulttuuriin perustuvia luokitteluja. Hän kysyy, miten käsitys ihmisen ainutlaatuisuudesta muihin eläimiin nähden ja dualistinen ajattelu liittyvät ekologiseen kriisiin.

Ingela Ihrman yhdistää esinekoosteissaan, liikkuvan kuvan teoksissaan ja teksteissään mielikuvitusta, käsityötekniikoita sekä omia tunteitaan ja kokemuksiaan. Ihrmanin leväinstallaatio kertoo ihmisen nestemäisestä alkuperästä ja eri elämänmuotojen välisistä yhteyksistä.

Pohjoismainen paviljonki 2019 -projektissa ovat olleet mukana Moderna Museet Ruotsista, Office for Contemporary Art Norway (OCA) Norjasta ja Nykytaiteen museo Kiasma. Näyttelyn tuotannosta vastasi Kiasma.

Sääennuste tulevaisuuteen Kiasmassa 31.1.-16.8.2020