Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.06.2022

Serlachius-museoiden uusi Taidesauna tarjoaa matkan kaikille aisteille

Serlachius-museo Göstan yhteyteen järven rantaan valmistunut Taidesauna yhdistää suomalaisen saunakulttuurin osaksi taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin muodostamaa elämystä. Taidesauna täydentää avautuessaan 18.6. Serlachius-museoiden palveluja kokemuksella, joka on tarjolla niin ryhmille kuin yksittäisille kävijöillekin

Arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen saunarakennus kätkee sisälleen sekä taidetta että designia. Saunan on suunnitellut sama arkkitehtikolmikko, joka suunnitteli myös vuonna 2014 avatun Serlachius-museo Göstan laajennusosan: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan. Suomalaisena arkkitehtikumppanina projektissa on toiminut Pekka Pakkanen.

 

Kuvassa on sauna löylyhuoneineen ja väri on ruskea. Puu on pystyparrua. Saunan muoto on pyöreä ja ja samoin askelmat. Pyöreä mustakivinen kiuas on keskellä.

Kuva: Serlachius-museot

 

“Uusi taidesauna jatkaa kokemusta, jonka aistii jo Serlachius-museo Göstassa. Siellä elämys ei rajoitu vain taiteen katsomiseen, vaan museokävijät pääsevät matkalle, jossa maisema, taide ja arkkitehtuuri sulautuvat toisiinsa. Saunassa matka saa uuden, vieläkin hienovireisemmän ja kotoisamman ulottuvuuden”, arkkitehdit luonnehtivat.

Saunan sisätiloja leimaa taiteen, maiseman ja arkkitehtuurin vuoropuhelu. Graniitti- ja puupinnat vuorottelevat rytmikkäästi oleskelutilan tammikaton kaarevien linjojen kohdatessa suoraviivaiset, kovat kivipinnat. Pyöreän löylyhuoneen lämpöhaapalauteet luovat pehmeää tunnelmaa.

Suomalainen arkkitehtikumppani Pekka Pakkanen sanoo, että rakennuksen tunnelmaa määrittävät määrätietoiset avaukset maisemaan ja laadukkaat, aikaa kestävät rakennusmateriaalit sekä poikkeuksellisen huolellinen yksityiskohtien viimeistely.

”Maisemapuistoon tarkasti upotettu rakennuskokonaisuus nousee rinteestä uritettuina betonimuureina ja avautuu järven suuntaan kevyinä tammiosina. Talotekniikan, haastavan ilmastomme edellyttämien räystäs- ja liitosrakenteiden sekä materiaalien jatkoksien näkymättömiksi saattaminen on haastanut niin suunnitteluryhmän kuin rakentajienkin taidot äärimmilleen”, hän kertoo.

 

Kuvassa on ruskeata saunan seinää ikkunoineen. Rakennuksessa on korkeeita ikkunoita.

Kuva: Serlachius-museot

 

Kehitysjohtaja Päivi Viherkoski kertoo Taidesaunan suunnittelun lähtökohdista: "Meille tilaajana oli tärkeää saada aikaan laadukkaita aistielämyksiä arkkitehtuurin, taiteen, designin, maiseman ja makuelämysten parissa. Halusimme myös, että saunakävijämme voi kokea sen saman tunnelman, jota suomalaiset ovat ikiaikaisesti saunapolullaan kokeneet: kylmän ja kuuman vaihtelun, sen tunteen kun viileästä ulkoilmasta siirrytään saunan lämpöön. Siksi saunassamme löylyhuoneeseen siirrytään vilvoittelupihan kautta."

Suomalaista nykytaidetta ja kansainvälistä designia

Saunassa nähdään paljon kotimaista nykytaidetta. Esimerkiksi Satu Rautiaisen suurikokoinen teos Lintujen juomapaikka (2022) koristaa eteistilan seinää. Teoksen aihe toistuu myös Rautiaisen suunnittelemissa saunapyyhkeissä ja laudeliinoissa. Tuula Lehtisen mosaiikkiteos Syli (2022) koristaa puolipyöreää ulkosuihkua, joka on käytössä ympäri vuoden. Muita taiteilijoita ovat Jussi Goman, Anne Koskinen, Laura Könönen, Anni Rapinoja ja Noora Schroderus.

Saunan sisustuksessa on yhdistetty suomalaista ja kansainvälistä suunnittelua eri vuosikymmeniltä. Kansainvälisiä huippunimiä ovat muun muassa Òscar Tusquets, Patricia Urquiola, Jasper Morrison ja Faye Toogood. Kotimaista suunnittelua edustavat muun muassa Alvar Aalto, Eero Aarnio ja Klaus Haapaniemi. Puuseppämestari Antrei Hartikainen on suunnittellut varta vasten Taidesaunaan löylykiulun ja -kauhan. Satu Rautiaisen Lintujen juomapaikka -teoksen aihe elää myös saunan kylpytekstiileissä.

Myös yleisiä saunavuoroja

Tasokas ja viimeistelty Taidesauna tarjoaa ainutlaatuisen lisän niin Serlachiuksen omaan palvelutarjontaan kuin koko suomalaiseen saunakulttuuriin, josta on viime vuosina tullut kansainvälisesti tärkeä matkailutuote. Saunaa vuokrataan ryhmille virkistys-, kokous- ja juhlakäyttöön. Sen löylyistä pääsevät nauttimaan myös yksittäiset saunan ystävät ennalta sovittuina yleisöpäivinä, jotka tänä kesänä toteutetaan maanantaisin 27.6.–1.8. Lauteille mahtuu kerralla parisenkymmentä löylyttelijää.

Saunan tarjoiluista vastaa Serlachius-museoiden kumppani ravintola Gösta. Ravintoloitsija, keittiömestari Henry Tikkasen johdolla on kehitetty erilaisia tilauksesta toteuttavia ateriavaihtoehtoja kevyistä saunasnackseistä laajoihin paikan päällä valmistettaviin grillimenuihin.  

Taidesaunan tekijöitä listauksena

Arkkitehdit: Héctor Mendoza, Mara Partida ja Boris Bežan
Arkkitehtikumppani Suomessa: Pääsuunnittelija Pekka Pakanen ja Anna Kontuniemi
Maisemasuunnittelu: Gretel Hemgård
Taidekokonaisuuden kuratointi: Laura Kuurne
Sisustussuunnittelu: Rafael Maynegre
Kokonaiskonsepti: Päivi Viherkoski

Taidesaunan teokset:
Jussi Goman, Spring, 2018, akryyli kankaalle
Jussi Goman, Red Banana, 2019, akryyli kankaalle
Jussi Goman, Lemon, 2019, keramiikka, lasitus, spray
Anne Koskinen, Helena (Findling), 2014, migmatiitti
Anne Koskinen, Benita (Findling), 2014, takapihan kivi
Anne Koskinen, Chrys (Findling), 2017, graniitti
Anne Koskinen, Rusty (Findling), 2015–2017, graniitti
Laura Könönen, Mood, 2014, dioriitti, äänentoistolaitteet, ääni
Laura Könönen, No Heaven up in the Sky, 2022, dioriitti
Tuula Lehtinen, Syli, 2022, mosaiikki
Anni Rapinoja, Syyskengät, 2009, työtoveri: Juolukka, kengännumero: 38
Anni Rapinoja, Syysjuhlalaukku, 2010, työtoveri: Juolukka, Jänis
Satu Rautiainen, Lintujen juomapaikka, 2022, akryyli, tussi ja öljyväri MDF-levylle
Noora Schroderus, Intim interiör, 2022, kipsi, tammilevy

Designpoimintoja:
Antrei Hartikainen, löylykauha ja -kiulu, toteutettu varta vasten Taidesaunalle
Irina Pått, 14 tanssijaa -puuvaloteokset
Satu Rautiainen, kylpypyyhkeet ja laudeliinat, toteutus Jokipiin Pellava Oy, toteutettu varta vasten Taidesaunalle
Satu Rautiainen, Korjuu-kuosi pöytätableteissa ja Tiheikkö-kuosi porealtaan kannessa