Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.05.2019

Serlachius-residenssiin valittiin 20 taiteilijaa tai ryhmää vuodeksi 2020

Mäntässä toimivaan Serlachius-residenssiin on valittu vuodeksi 2020 kaikkiaan 20 taiteilijaa, tutkijaa tai taiteilijaryhmää. Valituista noin puolet on suomalaisia ja puolet ulkomaisia. Työryhmiä on kolme. Pääosa valituista on ensimmäistä kertaa Serlachius-residenssissä.

Residenssiin saatiin yhteensä 99 hakemusta ympäri maailmaa. Suomesta hakemuksia tuli 36 ja ulkomailta 63. Hakijoita oli Euroopan maiden lisäksi mm. Yhdysvalloista, Venäjältä, Intiasta, Hong Kongista, Indonesiasta ja Kanadasta. Kaikkiaan edustettuna oli parikymmentä eri maata.

Serlachius-residenssi ilmasta kuvattuna.
Serlachius-residenssi ilmasta kuvattuna. Kuva: Serlachius Museot

Muutamat valituista taiteilijoista ovat olleet jo aiemmin residenssissä. Heihin kuuluu Yhdysvalloissa asuva japanilainen Takeshi Moro, joka aikoo tehdä Mäntässä lyhytelokuvia yhdessä paikallisten kanssa. Hänen karaokeprojektinsa kesällä 2015 keräsi yhteen paikallisia asukkaita ja maahanmuuttajia ja on ollut yksi residenssin onnistuneimmista projekteista.

Suomessa asuva italialainen arkkitehti ja taiteilija Guido Mitidieri on parhaillaan Serlachius-residenssissä. Hänen ympäristötaideteoksensa Heart of the forest - Metsän sydämessä on löytänyt paikkansa Serlachius-museo Göstasta Mäntän keskustaan johtavan Lemmenpolun varrelta Liisankallioilta. Hänet on valittu residenssiin myös ensi vuodeksi.

Suurin osa valituista on kuitenkin uusia tulijoita. Heistä kaksi on sarjakuvataiteilijoita. Tanskassa asuva Mari Ahokoivu oli tänä vuonna ehdolla Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saajaksi. Julianna Hyrri on useaan kertaan palkittu sarjakuvataiteilija. Residenssin osallistavissa projekteissa on vuonna 2020 aiheena esimerkiksi pimeän pelko ja päiväkirjan kirjoittaminen.

Kuvassa yksi Serlachius-residenssin työhuoneista
Yksi residenssin työhuoneista. Kuva: Serlachius Museot

Residenssiin on valittu myös taidemaalari ja taideopettaja Hannu Lukin, joka suunnittelee järjestävänsä Mäntässä maalauskurssin. Mäntän kuvataideviikoilla on nähty vuosien varrella teoksia mm. Henrik Härköseltä, Janette Holmstömiltä ja työryhmä Nana & Felixiltä (Kim Hwanhee & Felix Nyberg), jotka myös ovat ensi vuoden residenssitaiteilijoita.

Serlachius-residenssi aloitti toimintansa vuonna 2015. Sitä ylläpitävät Serlachius-museot  ja Mäntän kuvataideviikot. Residenssi tarjoaa taiteilijoille, kuraattoreille sekä tutkijoille työ- ja majoitustilat Serlachius-museoiden läheltä Mäntästä. 

Yksi Serlachius-residenssin majoitustalo Einolan huoneista.
Majoitustalo Einolan huone. Kuva: Serlachius Museot

Residenssitaiteilijoilta saadun palautteen mukaan he arvostavat erityisesti residenssin hyviä työtiloja ja työrauhaa. Näiden avulla he voivat keskittyä projekteihinsa täysillä irti omasta arjestaan. Myös Mäntän luonto ja kulttuuritarjonta on saanut heiltä paljon kiitosta.

Residenssiin valitut taiteilijat: 
Ahokoivu Mari, Tanska  
Alcantara Martha, Meksiko 
Bae Kate, USA 
Clerc Caroline, USA 
De Marchi Cristiana, Libanon 
Holmström Janette, Suomi 
Hyrri Juliana, Suomi 
Härkönen Henrik, Suomi 
Laaksonen, Esa, Suomi 
Lee Yen-Hua, Taiwan 
Lukin Hannu, Suomi 
Mitidieri Guido, Italia/Suomi 
Moro Takeshi, USA 
Mäki Maria, Ruotsi 
Soraluoma Minna, Suomi 
Tanskanen Leila, Suomi

Työryhmät: 
Nana & Felix (Hwanhee Kim, Korea ja Nyberg Felix, Suomi) 
Rabota group (Krasina Marika ja Anton Kryvulia, Venäjä) 
Äkkigalleria  

Työhuone: 
Marin Marko, Suomi