Näyttely esittelee punkin historiaa Keski-Suomessa. Punkissa jokainen sai luvan toteuttaa itseään teknisistä taidoista tai lompakon paksuudesta riippumatta. Näyttely kertoo punkin tavasta tehdä asioita äänekkäästi ja suurella sydämellä.
Kuva: Punkmuseo
Aalto2:ssa 3. helmikuuta avattava Sydänääniä -näyttely avaa punkin varhaisvuosia keskellä Suomea. Näyttelyssä esitellään yhtyeitä, aktiivisia toimijoita ja pienlehtiä. Mukana on punkin isoja, tunnettuja nimiä sekä myös pienempiä tekijöitä.
Punk rantautui Suomeen 1970-luvun lopulla ja iski lujaa nuorisoon. Nopeasti se valtasi myös sydänmaat, missä rock’n’roll oli harvinaista. Pian punkkareita ja bändejä löytyi kaikkialta, Pihtiputaalta Mäntyharjulle ja Keuruulta Kuopioon. Punkissa tärkeää ei ollut täydellinen suoritus, vaan lupa toteuttaa itseään teknisistä taidoista tai lompakon paksuudesta riippumatta. Nämä periaatteet pätevät vieläkin, lähes 50 vuotta myöhemmin.
Kuva: Punkmuseo
Sydänääniä kertoo punkin tavasta tehdä asioita äänekkäästi ja suurella sydämellä. Esittelemme punkin historiaa tasapuolisesti kaikille: kyynisille punkveteraaneille, nörteille levynkeräilijöille ja akateemisille aikamatkailijoille. Näyttely palaa aikaan, jolloin puhelin oli vielä seinässä kiinni ja posti kulki ilman sähköä. Tekstiä taottiin kirjoituskoneella ja lehtiä painettiin salaa koulun kopiokoneella. Kallista filmiä käytettiin harkiten ja kuvat noudettiin viikon päästä valokuvaamosta. Musiikkiakin ladattiin – kaverin levyltä omalle c-kasetille, ja sitten c-kasetilta toisen kaverin c-kasetille. Bändit opettelivat kolmea sointua olohuoneissa, kellareissa ja pommisuojissa. Äänitykset julkaistiin mieluiten heti eikä myöhemmin.
Näin syntyi uutta alakulttuuria, joka elää edelleen.
Sydänääniä-näyttelyn ovat tuottanut Keski-Suomen museo yhdessä Punkmuseon kanssa. Näyttelyn kesto 3.2.-28.4.2024.
Avajaiset Aallosta punkkiin -tapahtumapäivänä
Näyttely avataan yleisölle Aallosta punkkiin -tapahtumapäivänä 3.helmikuuta, jolloin juhlitaan Alvar Aallon syntymäpäivää ja liputetaan suomalaiselle muotoilulle ja arkkitehtuurille.
Tapahtumarikkaan päivän aikana yleisö pääsee kuuntelemaan punkkia harmoonilla sekä Punkmuseon järjestämää keskustelua, jossa Timo Kiippa haastattelee punk-aikalaisia. Sydänääniä-näyttelyn saloihin johdattelee Teijo Hintikka. Valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä juhlitaan 1.-4.2.2024, teemalla Hyvässä tilassa. Aallosta punkkiin -tapahtumapäivä on osa myös tätä ohjelmakokonaisuutta.