Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.05.2021

Taikusydämelle Vuoden sydänterveyden edistäjä -palkinto - taide ja kulttuuri vaikuttavat hyvinvointiin

Sydänliitto palkitsee vuosittain Vuoden sydänterveyden edistäjä -palkinnolla tahon tai henkilön, joka on tehnyt hyvää työtä ihmisten terveyden edistämisessä. Tänä vuonna palkinto myönnettiin Taikusydämelle, joka on valtakunnallinen kulttuurihyvinvoinnin yhteyspiste ja yhteistyöverkosto.

 

Kuvassa on vasemmalla Taikusydämen kunniakirja ja oikealla on Anna-Mari Rosenlöfin kasvokuva kukat kädessään.

Taikusydämen erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf kunniakirjan kanssa. Kuva: Turun ammattikorkeakoulu

 

Turun ammattikorkeakoulun hallinnoima Taikusydän on kulttuurihyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste. Se toimii lähes koko Suomessa 14 alueverkoston kautta. Taikusydän viestii taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista ja lisää tietoutta ja ymmärrystä kulttuurihyvinvoinnista.

– ­Olimme todella otettuja ja yllättyneitä palkinnon saamisesta ja tästä kunniasta. Palkinnolla on valtavan suuri merkitys, ja se tuo näkyväksi sitä työtä, mitä on tehty pitkäjänteisesti vuosien ajan. Olemme iloisia, että Sydänliitto on kiinnittänyt huomiota tekemäämme työhön ja siihen, että taiteen ja kulttuurin vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat moninaisia, kertoo Taikusydämen erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf.

Taiteesta ja kulttuurista apua hyvinvointiin

Kulttuuri ja sen hyvinvointivaikutukset ovat osa Sydänliiton syksyn 2021 teemaa. Siksi Taikusydämen valinta palkinnon saajaksi on erityisen ajankohtainen. Taiteet voivat ehkäistä terveysongelmia monin tavoin.Taideosallistuminen on esimerkiksi yhdistetty vähäisempään päivittäiseen stressiin sekä parempaan stressin hallintaan.

Lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia voi ehkäistä osallistumalla taidetoimintaan sekä taiteen kokijana että tekijänä. Lisäksi taide voi hoitaa ja auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa. Taide voi tarjota ratkaisuja erityisesti sellaisiin terveyshaasteisiin, joihin lääketiede ei yksin tarjoa tehokkaita ratkaisuja.

 

Kuvassa on maalaus, jossa on perhoskuvio ja siinä on eri värejä kuten sinistä, punaista ja valkoista.

Perhosen siiven viesti, Ulla Remes. Kuva: Turun ammattikorkeakoulu

 

–  Taikusydämessä koemme, että tieto taiteen ja kulttuurin merkityksestä terveyden edistämisessä tavoittaa yhä uusia yleisöjä verkostomaisen yhteistyömme kautta. Samalla kuitenkin olemme huolissamme siitä, miten monet ihmiset jäävät taide- ja kulttuuritoiminnan ulkopuolelle, Rosenlöf pohdiskelee.

Taikusydän-yhteyspiste haluaa juhlistaa tunnustuspalkintoa taiteilija Ulla Remeksen teoksella Perhosen siiven viesti (2021).

– Maalasin ihmisen, joka on vastavalossa tumma, pieni, korkealle kurkottava. Hänen vartalonsa sulautuu perhoseksi, ja koko koettu elämä iloineen, suruineen, ristiriitoineen ja luopumisineen väikkyy perhosen siipinä. Perhosen siivistä lähtee kahahdus, värähdys, tuskin havaittava liike, joka kuitenkin laajenee ja kasvaa vaikuttamaan kauas. Liike on sydämen muotoinen ja sykkii elämää, kuvaa Remes teoksen taustalla olevaa viestiä.