Tampereen Teatteri, Tampere-talo, Tampere Filharmonia ja Sorin Sirkus tekevät historiallista yhteistyötä, kun J. R. R. Tolkienin rakastettuun fantasiaklassikkoon perustuva Taru Sormusten herrasta™ saa ensi-iltansa Tampere-talon Ison salin näyttämöllä perjantaina 23. elokuuta.
Elina Rintala (Gimli), Ville Majamaa (Gandalf), Antti Reini (Aragorn), Lasse Viitamäki (Legolas), Elisa Piispanen (Merri), Annuska Hannula (Pippin). Kuva: Mikko Karsisto
Tamperelaisten taidelaitosten suurponnistus on työllistänyt yli 250 ihmistä, ja sen tarunhohtoista maailmaa on valmisteltu pitkään. Esityksessä on mukana 26 näyttelijää, 50 vaihtuvaa näyttämökuvaa, 100 pukua, 56 peruukkia sekä näyttävää ilma-akrobatiaa, lennätyksiä, video- ja valotaidetta ja pyrotekniikkaa.
”Tämä eeppinen matkamme alkoi oikeastaan jo talvella 2019, kun Tampereen Teatterin päänäyttämön peruskorjauksen ajankohta varmistui. Vaihtoehtoina oli tehdä väistötiloissa jotain pientä tai sitten sukeltaa suoraan syvään päähän jollakin jättimäisellä. Nyt, viisi vuotta myöhemmin, kun olen saanut työskennellä yli 250 huippuammattilaisen kanssa, jotka ovat kaikki antaneet teokselle parastaan, olo on samaan aikaan kiitollinen ja haikea. Teos on yksi 25-vuotisen taiteilijaurani huippuhetkiä”, Taru Sormusten herrasta™ -näytelmän ohjaaja ja Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen kuvailee tunnelmia päivää ennen ensi-iltaa.
Tampereen Teatterin ja Tampere-talon tuottama täysin uusi dramatisointi Taru Sormusten herrasta™ -klassikkokirjasta on visuaalisuuden juhlaa. J. R. R. Tolkienin teos on matkakertomus, jossa liikutaan monissa kiehtovissa ympäristöissä Konnusta Gondoriin ja Rautapihalta Mordoriin. Tampere-talon Ison salin lavalla käytetään pyörönäyttämöä, joka auttaa matkanteon kuvaamisessa ja kohtausten vaihtamisessa. Teoksessa nähdään 50 eri näyttämökuvaa, jotka on suunnitellut palkittu lavastaja Marjatta Kuivasto. Uraauurtavasta valo- ja videotekniikasta vastaa Joonas Tikkanen ja äänisuunnittelusta Hannu Hauta-aho.
Erilaisten Keski-Maan asukkaiden roolipukuja on valmistettu käsityönä sata ja peruukkeja 56. Puvut on suunnitellut Pirjo Liiri-Majava, ja peruukit ja maskeerauksen Jonna Lindström. Kaikki peruukit ja parrat on tehty aidosta hiuksesta, ja yhden peruukin valmistukseen on kulunut jopa 40 tuntia. Lisäksi teosta varten on luotu lukuisia asusteita ja silikonisia irto-osia, 3D-mallinnettuja örkkinaamioita, korvia hobiteille ja haltioille sekä muiden muassa hammasproteesi Klonkulle.
”Hobittien puvuissa olen käyttänyt vihreän ja ruskean eri sävyjä, vähän keltaistakin. On ihanaa, että olemme voineet käyttää luonnonmateriaaleja ja värjätä löytääksemme oikeat sävyt. Olen hyvin tarkka materiaalien suhteen, koska ne vaikuttavat pukujen lopputulokseen. Myös kampaukset, peruukit ja maskit ovat oleellisia fantasiajutussa”, Pirjo Liiri-Majava kertoo.
Lasse Viitamäki, Elina Rintala, Sampo Suihkonen, Eeva Hakulinen, Heikki Järvinen, Saana Leppänen. Kuva: Mikko Karsisto
Sinfoniamusiikkia ja vaaran elementtejä
Urallaan yli 110 elokuvaan musiikin luonut Tuomas Kantelinen on säveltänyt Tampereen suurtuotantoon uutta alkuperäismusiikkia. Musiikki siivittää lavan tapahtumia, hahmoja ja näiden tunnetiloja elokuvallisen soundtrackin tavoin. Musiikin tulkitsee Tampere Filharmonia 40 muusikon voimin kapellimestari Ruut Kiisken johdolla.
Sorin Sirkuksen sirkusammattilaiset tuovat Keski-Maahan vaaran elementtejä, kuten ilma-akrobatiaa, lentoteknologiaa ja tulinumeroita. Jättimäiset entit tallustelevat lavalla, ja Sormuksen saattueen yhteenotto örkkien kanssa tehdään tarkasti sovitun koreografian mukaan pyörähdyksineen, aseiden kalisteluineen ja heittoineen. Sirkuskoreografiat on suunnitellut Sorin Sirkuksen taiteellinen johtaja Taina Kopra ja stunttemput Jouni Kivimäki.
”Tulikeiloilla jongleeraaminen sinfoniaorkesterin vieressä vaatii erinomaista tekniikkaa ja vuosien harjoittelun myötä syntyneen itseluottamuksen. Mitä enemmän lavalla on väkeä, sitä enemmän on riskejä. Siksi kaikkien pitää olla koko ajan hereillä. Vaikka mukana on vaaran elementtejä, turvallisuudesta pidetään hyvä huoli”, Taina Kopra vakuuttaa.
Kaiken visuaalisuuden, musiikin ja näyttävyyden tarkoitus on tukea itse tarinaa. Tampereen dramatisointi keskittyy hobitti Frodon ja tämän uskollisen matkakumppanin Samin pitkään matkaan. Rooleissa loistavat oikean elämän puolisot Ella Mettänen (Frodo) ja Antti Tiensuu (Sam). Muissa päärooleissa nähdään Antti Reini (Aragorn), Ville Majamaa (Gandalf) ja Risto Korhonen (Klonkku). Ensi-ilta on perjantaina 23. elokuuta Tampere-talossa. Teos on ohjelmistossa kahtena periodina elo-syyskuussa ja vuodenvaihteessa. Kaikkiaan esityksiä on 34.
”Tolkienin ajaton fantasiatarina on houkutellut ihmisiä lippukaupoille. Tampereelle on tulossa yleisöä ympäri Suomen. Tammikuulle yltävän esityskauden lipuista on myyty ja varattu noin 70 prosenttia – viikonloppunäytökset ovat lähes loppuunmyydyt, mutta arki-illoille löytyy vielä parhaitakin paikkoja”, kertoo Tampere-talon taiteellinen johtaja ja näytelmän toinen vastaava tuottaja Suvi Leinonen.
Perustuu J. R. R. Tolkienin teokseen The Lord of the Rings™, jonka oikeudet on lisensoinut Middle-earth Enterprises. Teoksen esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner.
https://www.tampere-talo.fi/tapahtuma/taru-sormusten-herrasta-31/