Joensuun kaupunginteatterissa on kuultu kikatusta, supinaa ja syvällisiä keskusteluja ainakin suomeksi, englanniksi, turkiksi, dariksi ja arabiaksi. Joensuun kaupunginteatterin Polkuja teatteriin -hanke on kanta- ja uussuomalaisille nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu yhteisötaidehanke, jossa on toteutettu forumteatteriesitys, kaupunkitaideviikko, lyhytelokuva sekä musiikkiteatteriesitys.
Tavoitteena on ollut vahvistaa taiteen tekemisen kautta nuorten identiteettiä ja osallisuuden kokemusta suhteessa heidän omaan asuinkuntaansa, yhteisöönsä ja tulevaisuuteensa. Hanke on niittänyt paitsi innostunutta palautetta nuorilta itseltään ja yleisöltä myös huomionosoituksia muualta: maaliskuussa 2020 hankkeelle myönnettiin Suomen Punaisen Ristin Savo-Karjalan piirin “Ennakkoluuloton edelläkävijä”-huomionosoitus.
Hanketta rahoittaa Opetushallitus. Yhteistyökumppaneina toimivat Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys JoMoni ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys. Hankkeen toiminta alkoi lokakuussa 2018 ja päättyy kesäkuussa 2020, ja sitä luotsaavat yhteisötaiteilijat Merja Pennanen ja Sanna Kärkkäinen.
Nuorten teatteriryhmä kokosi teatterista kiinnostuneita
Yksi osa hanketta oli Joensuun kaupunginteatterilla säännöllisesti kokoontunut yli 15-vuotiaille nuorille suunnattu monikulttuurinen teatteriryhmä, jossa valmistettiin Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä sekä pohjoiskarjalaisilla kouluilla esitetty musiikillinen kiertueteatteriesitys.
Nuorten ryhmä kokosi yhteen teatterista kiinnostuneita nuoria eri puolilta Pohjois-Karjalaa. Mukana toiminnassa oli 10-15 nuorta. Nuoret löysivät ryhmän teatterin mainosten kautta sekä toiminnan esittelyn eli avoimien harjoitusten avulla.
- Esimerkiksi Joensuun Perheentalon maahanmuuttajaperheille suunnattu kerta poiki yhden uuden innokkaan teatterinharrastajan. Lieksan vastaanottokeskuksesta saimme osallistujan paikallisen sirkustaiteilijan suositeltua ryhmäämme, muistelee nuorten ryhmän ohjaaja Merja Pennanen.
Pieni merenneito, jäähyväiset. Kuvassa vasemmalta Sonja Lukkarinen, Fatima Mohammed, Tomi Hirvonen, Zaida Laakkonen ja Baran Batu. Kuva: Jyri Keronen
Pieni merenneito kiersi esiintymässä kouluilla
Kevätkaudella 2019 ryhmäläiset tutustuivat teatterin osa-alueisiin ja ammatteihin. Ryhmässä vieraili Joensuun kaupunginteatterissa työskenteleviä eri alojen ammattilaisia maskeeraajasta skenografiin kertomassa omasta työstään. Syyskaudella toiminta painottui yhteisen esityksen, Pienen merenneidon valmistamiseen. Mukaan harjoituksiin tuli muusikko Azra Topcu.
Nuoret itse vastasivat esityksen käsikirjoituksesta H.C. Andersenin alkuperäissadun pohjalta sekä ideoivat lavastusta ja puvustusta. Nuoret ottivat Andersenin tarinan rohkeasti omakseen ja lisäsivät siihen surutta ja rakkaudella lempibiisejään sekä koreografioita musiikkivideoilta. Sadun tapahtumat kietoutuivat nuorten omiin arkipäivän kokemuksiin ja fantasia ankkuroitui tosielämän tunteisiin.
Pieni merenneito sai ensi-iltansa 8.2.2020 Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Nuoret kiersivät myös Pohjois-Karjalan kouluja kuuden esityksen verran. Katsojia oli avoimet harjoitukset ja näytökset yhteen luettuna noin 1250 henkilöä.
Kiertuepäivät olivat nuorille täysiä työpäiviä, sillä esityksiä oli eri puolilla Pohjois-Karjalaa, ja esitys- ja matkustusaikojen lisäksi keikkapäiviin sisältyi lavastuksen ja valaistuksen pystytys ja purku. Teatterin pakettiauto olikin paikka, jossa vaihdettiin kuulumisia ja tutustuttiin toisiin syvemmin. Mukana kiertueella oli kaksi teatterin teknistä henkilöä sekä ohjaaja Merja, tällä kertaa järjestäjän roolissa.
Nuoret katsojat samaistuivat nuoriin esiintyjiin
Musiikkivalinnat keräsivät kiitosta yleisöltä, koska ne olivat katsojille tuttuja viittauksia tärkeisiin elokuviin ja popartisteihin. Se, että nuoret esiintyivät nuorille koettiin tärkeäksi. Nuorten ryhmä edusti jotakin, josta oli lupa kiinnostua ja johon oli lupa samaistua – se ei ollut auktoriteetti, jota vastaan pitäisi kapinoida.
Esiintyjien omassa palautteessa nousi esiin se, miten hienoa on työskennellä ammattiteatteriympäristössä, jossa roolivaatteetkin tulevat pestyinä pukuhuoneisiin. Kaikki osa-alueet ovat mietittyjä! Ja miten ideat konkretisoituvat näyttämölle esimerkiksi lavastuksena. Moni koki saaneensa uusia ystäviä ja rohkeutta esiintymiseen: sai olla oma itsensä ja vaikuttaa näyttämötapahtumien kulkuun, ja parhaimmillaan löysi oman äänensä osana yhteistä prosessia.
Merja Pennanen ja Heini Myller
Esiintyjät Saana Karjalainen,Outi Kärki, Baran Batu,Anna Antikainen,Aino Korppinen, Tomi Hirvonen, Sonja Lukkarinen, Mimmi Martiskin, Zaida Laakkonen, Fatima Mohammed
Ohjaus Merja Pennanen
Musiikin ohjaus ja sovitus Azra Topcu
Käsikirjoitus H.C. Andersenin alkuperäissadun pohjalta Aino Korppinen ja työryhmä