Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.10.2022

Tom of Finland Kiasmaan 2023

Kiasman vuoden 2023 suurpanostus on laaja katsaus Tom of Finlandin ainutlaatuiseen taiteeseen ja elämään. Samaan aikaan avautuu teemanäyttely Dreamy, joka tuo esiin Kiasman kokoelmateosten kautta nykytaiteen ja queer-kulttuurin dialogisuutta. Daniel Steegmann Mangranén ja Dineo Seshee Bopapen soolonäyttelyt luovat tilallisia ja kokemuksellisia kokonaisuuksia. Syksyllä Kiasmassa nähdään myös viiden Ars Fennica 2023 -palkintoehdokkaan näyttely.

 

Soolonäyttelyt

Daniel Steegmann Mangrané
31.3.–13.8.2023

Daniel Steegmann Mangrané (s. 1977, Barcelona) luo tiloja, joissa visuaalinen ja materiaalinen sulautuvat toisiinsa. Hän tarkastelee biologiaa ja ekologiaa tieteinä, jotka tutkivat ilmiöiden keskinäistä riippuvuutta. Steegmann Mangrané käyttää näennäisesti vastakkaisia käsitteitä kuten yhteenkuuluvuus ja hajoaminen.

Steegmann Mangrané asuu ja työskentelee Brasiliassa, Rio de Janeirossa. Hänen teoksissaan näkyy vaikutteita Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen kosmologiasta. Piirustuksia, installaatioita, liikkuvaa kuvaa, veistoksia ja tekstiä sisältävä näyttely on laajin Pohjoismaissa järjestetty taiteilijan teosten katselmus.

 

Kuvassa on käytävässä oleva läpinäkyvä poikittainen teos, jossa on keskella rajattu mustalla ja siinä on vihreitä kuvioita.

Daniel Steegmann Mangrané, ⧜, näkymä installaatiosta Taipei Biennial 2020: You and I Don’t Live on the Same Planet. Kuva: Kiasma

 

Tom of Finland
28.4.–29.10.2023

Maailman tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Tom of Finland on kuuluisa omaleimaisesta tyylistään ja ikonisista kuvistaan. Touko Valio Laaksosen (8.5.1920–7.11.1991) elämäntarinan ympärille rakentuva, Kiasman kokoama näyttely kattaa taiteilijan kuuden vuosikymmenen mittaisen uran. Tarinallisessa kokonaisuudessa on hyödynnetty tapahtumia ja paikkoja taiteilijan elämän varrelta: nuoruus maaseudulla, muutto kaupunkiin, sotilaspalvelus, sodanjälkeinen aika ja lukuisat matkat Euroopassa ja Amerikassa. Kuvissa esiintyvät hahmot – metsuri, motoristi, toimistotyöläinen, sotilas, poliisi – ovat karnevalistista pukeutumistyyleillä leikittelyä, joka horjuttaa vakiintuneita käsityksiä maskuliinisuudesta. Näyttely nostaa esiin Tom of Finlandin taituruuden kuvantekijänä, jonka vaikutus näkyy monien merkittävien kulttuurintekijöiden kuten Robert Mapplethorpen ja Jean-Paul Gaultierin töissä.

 

Kuvassa on Tom of Finland istumassa ja kuva on puolivartalokuva.

Tom at TOM House, Los Angeles, 1984. © Tom of Finland Foundation. Kuva: Jack Shear

 

Dineo Seshee Bopape
6.10.2023–25.2.2024

Dineo Seshee Bopapen (s. 1981, Polokwane) työskentelyn perustana ovat Etelä-Afrikan muinaiset luomismyytit. Veistoksia, performansseja, ääntä, videota ja installaatioita sisältävässä näyttelyssä unohdetut tarinat heräävät henkiin. Bopape käyttää usein arkisia materiaaleja kuten multaa ja muita luonnonmateriaaleja tai löydettyjä esineitä ja kuvia luoden niistä mieleenpainuvia, moniaistisia ympäristöjä. Kiasman tuottama Dineo Seshee Bopapen ensimmäinen pohjoismainen näyttely tarkastelee suomalaisen luonnon ja yhteiskunnan historiaa mm. soitten, kaatopaikkojen ja pyhien kalliomaalausten kautta.

 

Kuvassa on Dineo Seshee Bopape leuka ylöspäin ja kuva on sävyltään oranssinen.

Dineo Seshee Bopape, 2016, Copyright the artist

 

Ryhmänäyttelyt

Dreamy
28.4.2023–26.11.2023

Dreamy esittelee queerejä teoksia Kansallisgallerian kokoelmista. Näyttely on navigointia heteroajan ja queer-ajan siirtymissä ja valtasuhteissa, unelmointia, muistamista ja todeksi tekemistä. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Nan Goldin (s. 1953), Jacolby Satterwhite (s. 1986), Lynda Benglis (s. 1941) ja Artor Jesus Inkerö (s. 1989). Näyttelyn teokset valinnut vieraileva kuraattori Max Hannus (s. 1984) on helsinkiläinen ei-binäärinen, queer freelance-kuraattori ja kirjoittaja, joka on kiinnostunut halun, ihmissuhteiden ja taiteen tekemisen kosketuspinnoista.
 
Ars Fennica 2023
8.9.2023–29.1.2024

Yhteisnäyttelyssä esillä ovat vuoden 2023 Ars Fennica -palkintoehdokkaat Henni Alftan ja Tuomas A. Laitinen Suomesta, Lap-See Lam Ruotsista, Camille Norment Norjasta ja Emilija Škarnulytė Liettuasta.

Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö – ARS FENNICA sr perustettiin vuonna 1990. Säätiö jakaa Suomen merkittävimmän, 50 000 euron kuvataidepalkinnon joka toinen vuosi. Palkinto myönnetään taiteilijalle tunnustuksena korkeatasoisesta ja omaleimaisesta taiteellisesta työstä. Säätiön asettama palkintolautakunta nimeää ehdokkaat ja kansainvälisen taideasiantuntijan, joka valitsee ehdokkaiden joukosta palkinnonsaajan.