Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.03.2023

Urkutehtaan juhlavuoden leivoskisan voittajaksi Kirkkoharjun kahvila

Juhlavuoden leivoksen haluttiin ilmentävän upeaa soitinta ja paikkakunnan pitkää urkuperintöä. Ammattilaissarjan leivokset arvioi tuomaristo maun, ulkonäön, tarinan sekä lähituottajien raaka-aineiden käytön perusteella. Harrastajasarjan voittaja valittiin yleisöäänestyksellä Kangasalan Sanomien verkkosivuilla.

Kuvassa on vaalean ruskea urkujen muotoinen leivos, joka on nouseva ja päällä on valkoinen kermavaahtopursotus ja keskellä on punainen vadelma. Vasemmalla alhaalla on laatta, jossa lukee 180 vuotta Kangasalan urkutehdas.

Juhlavuoden nimikkoleivos kunnioittaa muotokielellään urkutehtaan uljasta rakennusta ja urkujen pillistöjä. Täytteenä on hunajakreemiä paikallisesta Kesäpäivän hunajasta sekä pirkanmaalaisista vadelmista valmistettua geeliä. Kuva: Kirkkoharjun kahvila

 

Finaali- ja palkintojenjakotilaisuus järjestettiin Kangasala-talolla 14.3.2023 ja tuomaristo koostui Kangasalan kaupungin ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun edustajista.

Juhlavuoden leivokseksi valittiin Kirkkoharjun kahvilan leivos, jota tuomaristo luonnehti hienostuneeksi ja näyttäväksi. Klassiseen budapest-leivokseen pohjautuva kilpailutyö keräsi kiitosta erityisesti ulkonäöstään ja urkuteeman huomioinnista.

– Halusin luoda leivoksen, joka kunnioittaa urkutehdasta ja sen edustamaa vanhaa maailmaa. Leivoksella on kautta aikojen kunnioitettu merkittäviä henkilöitä ja asioita. Oli mukava osallistua, kun kilpailun toteutus oli ammattimainen, kanssakilpailijat kovatasoisia ja arvioimassa kunnon raati, kondiittorimestari Mari Koponen Kirkkoharjun kahvilasta kertoo.

– Meiltä on jo kyselty, milloin leivosta pääsee maistamaan. Se sopii parhaiten juhlaviin tilaisuuksiin, joten mahdollisesti äitienpäivänä, mutta tiedotamme tästä vielä, hän jatkaa.

Toiseksi finaalissa sijoittui Konditoria Paakarin Minna Mustalammin mustikka-vanilijaleivos ja kolmanneksi Kari’s Cake Oy:n Kari Hildénin Urku-sacher.

Ammattilaissarjan finalistikolmikko palkittiin ammattivalokuvaajan kuvauspaketilla sekä lahjakorteilla kangasalalaisiin yrityksiin.

Harrastajasarjan voittaja inspiroitui urkuharmonista

Harrastajasarjan voittajaksi valittiin yleisöäänestyksellä kangasalalaisen kotileipuri Terhi Toivosen rommiurut-leivos. Se sai muotonsa monelle tutusta urkuharmoni-soittimesta, joita Kangasalan Urkutehtaalla valmistettiin yli 8000.

Kangasalan Sanomien verkkosivuilla 6.–13.3.2023 järjestetyssä äänestyksessä annettiin lähes 1300 ääntä, joista voittajaleivos sai 491.

– Tavallisesti en leipoessani käytä valmiita reseptejä, vaan keksin ne omasta päästäni. Kilpailuleivoksessa haastavinta olikin muistaa kirjoittaa ainesosat ja määrät ylös ohjeeseen, Toivonen kertoo.

Vanhusten palveluasumisyksikössä työskentelevä Toivonen sanoo leipovansa usein ja ilahduttavansa myös asiakkaitaan leipomalla.

Harrastajasarjan toiselle sijalle äänestettiin Anna Jaatisen tuulihattupohjainen tyrni-hunajaleivos. Kolmanneksi sijoittui kangasalalaisen koululaisen Alina Huhta-ahon urkutehtaan rakennuksen ulkonäöstä inspiroitunut suklainen leivos.

Palkinnoksi harrastajasarjan kolme parasta saivat lahjakortin valitsemaansa kangasalalaiseen yritykseen.

Paikalliset tekijät esiin

Leivoskilpailulla haluttiin tuoda esille sekä Urkutehtaan juhlavuotta että paikallisia tekijöitä.

– Kilpailu oli tasainen ja saimme mukaan luovia ja laadukkaita ehdotuksia. Oli ilahduttavaa nähdä, miten urut soittimena sekä urkutehtaan perinne oli tuotu leivoksiin, kilpailua koordinoinut Laura Pekkala Visit Kangasalta kertoo.

Tuomaristoon kuuluivat Tredun Kangasalan toimipisteen opettaja ja leipomoalan joukkukisan SM-jpronssimitalisti 2022 Tiia Bister, leipuri-kondiittorimestari Reijo Heinonen, Urkutehtaan juhlavuoden koordinaattori Anna Toiva, Kangasalan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine ja Business Kangasalan yritysasiantuntija Panu Anttila.

– Meillä Tredulla on tahtotila tehdä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja siksi halusimme olla mukana kisan järjestämisessä ja tukemassa paikallisia yrityksiä, Tiia Bister kertoo yhteistyöstä.