Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.01.2025

Valokeilassa Pirjo Honkasalo – Orenda Suomen ensi-illassa Tampereen elokuvajuhlilla

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin ohjaajiin lukeutuvan Pirjo Honkasalon yli 50-vuotista uraa juhlistetaan Tampereen elokuvajuhlilla hänen tuotantoonsa keskittyvällä retrospektiivillä. Osana ainutlaatuista näytöskokonaisuutta nähdään Honkasalon odotettu uutuuselokuva Orenda (Suomi, Viro, Ruotsi, 2025), jonka Suomen ensi-ilta on Tampereen elokuvajuhlien avajaisnäytöksessä 5. maaliskuuta.

 

Kuvassa on maisema, jossa on vihertävää peltoa ja kauempana sinertävää kaupunkisilhuettia. Keskellä peltoa kävelee mies.

Still-kuva elokuvasta Orenda. Kuva: Max Smeds/Bufo

 

Orenda on Pirkko Saision käsikirjoittama draamaelokuva, jota tähdittää Jussi-palkittu näyttelijä Alma Pöysti yhdessä Saision kanssa. Arkitodellisuuden rajoja venyttävä elokuva on virtaava tarina armosta ja ankaruudesta. Tarinassa kaksi voimakastahtoista naista (Pöysti, Saisio) kohtaavat toisensa ja syyllisyyden sävyttämät muistonsa maagisissa saaristomaisemissa. Elokuvan muissa merkittävissä rooleissa nähdään Hannu-Pekka Björkman sekä Luca Leino. Elokuvan ovat tuottaneet Misha Jaari ja Mark Lwoff tuotantoyhtiö Bufosta, yhteistuottajina virolainen Allfilm sekä ruotsalainen Plattform Produktion

Orenda saa maailmanensi-iltansa Rotterdamin elokuvafestivaalilla 31. tammikuuta, ja elokuva on valittu myös Göteborgin elokuvafestivaalille kilpailemaan parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnosta tammi-helmikuun vaihteessa. Göteborgista elokuva jatkaa Tampereen elokuvajuhlille, jossa se saa ensiesityksensä Suomessa.

Tampereen elokuvajuhlien avajaisnäytös esitetään Finnkino Plevnan iSense-salissa 5.3. Näytöksessä ovat vieraana ohjaaja Pirjo Honkasalo, käsikirjoittaja ja elokuvan pääosanäyttelijä Pirkko Saisio sekä elokuvan pääosanäyttelijä Alma Pöysti. Orendan valtakunnallinen teatteriensi-ilta on 17.4.2025.

 

Kuvassa on Pirjo Honkasalo puolivartalokuvassa. Kädet ovat takin taskussa ja katse on vasemmalle yläviistoon. Kuva on musta-valkoinen.

Pirjo Honkasalo.  Kuva: Mikko Hannula/Pirjo Honkasalo

 

Ainutlaatuinen retrospektiivi uran varrelta

Orendan lisäksi näytöskokonaisuudessa esitetään merkittävä kattaus elokuvia Honkasalon uran varrelta. Valkokankaalle pääsee muun muassa Honkasalon ja Saision edellinen yhteiselokuva Betoniyö (Suomi, Ruotsi, Tanska, 2013) reilun kymmenen vuoden takaa. Kuudella Jussi-patsaalla palkittu elokuva kertoo unenomaisen tarinan betoniviidakon sydämessä vietetystä vuorokaudesta, jonka aikana nuori Simo lähtee seuraamaan ihailemaansa isoveljeään kohtalokkaiden tapahtumien saattelemana.

Honkasalon dokumenteista esitetään Pyhän ja pahan trilogia (Suomi, 1991, 1993; Saksa, 1996), Melancholian 3 huonetta (Suomi, 2004) sekä ITO – Seitti – Kilvoittelijan päiväkirja (Suomi, 2009).

Pyhän ja pahan trilogiaan kuuluvat elokuvat Mysterion (Suomi, 1991), Tanjuska ja 7 perkelettä (Suomi, 1993) sekä Atman (Saksa, 1996). Trilogian dokumenteissa kuvataan ihmisiä, joiden elämässä usko on vahvasti läsnä.

Melancholian 3 huonetta (Suomi, 2004) on yksi kautta aikain palkituimmista dokumenttielokuvista maailmalla ja myös Suomessa moninkertaisesti palkittu (mm. parhaan dokumenttielokuvan Jussi 2005, Tampereen elokuvajuhlien yli 30-minuuttisten sarjan pääpalkinto 2005). Tšetšenian sotaan sijoittuva teos kertoo lasten ja nuorten elämästä sodan runtelemassa maailmassa.

ITO – Seitti – Kilvoittelijan päiväkirja (Suomi, 2009) on henkilödokumentti buddhalaispapista sekä entisestä nyrkkeilijästä Yoshinobu Fujiokasta. Tokioon sijoittuva elokuva kertoo etsinnästä ja yrityksestä löytää unikuvien, kaupungin sivukujien ja ihmismielen keskeltä elämän punainen lanka.

Pitkien dokumenttien sekä fiktioiden rinnalla tullaan näkemään myös kokoelma Honkasalon lyhytelokuvia sekä Honkasalon itsensä kuratoima Carte blanche -näytös. Lyhytelokuvanäytöksessä esitetään elokuvat Ennen kuolemaa (Suomi, 1967), The Whole Truth and Nothing But the Truth (Suomi, 1968), Ikäluokka (Suomi, 1976) ja 250 grammaa (Suomi, 1983).

Masterclass ja keskustelua

Elokuvanäytösten ohella järjestetään kaikille avoimia keskustelutapahtumia, joissa Honkasalo on mukana puhumassa. Keskustelutilaisuus Elokuva ja filosofia koskien Honkasalon tuotantoa järjestetään perjantaina 7. maaliskuuta klo 13 pääkirjasto Metson Lehmus-salissa. Masterclass, jossa kirjailija ja ohjaaja Reetta Aalto sekä ohjaaja Selma Vilhunen haastattelevat Honkasaloa hänen urastaan ja elokuvistaan, järjestetään lauantaina 8. maaliskuuta klo 14 Finnkino Cine Atlaksessa.

Tarkemmat tiedot näytöksistä ja tapahtumista julkaistaan 11. helmikuuta Tampereen elokuvajuhlien koko ohjelmiston julkistuksen yhteydessä. M Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 55. kerran 5.–9. maaliskuuta 2025.

https://tamperefilmfestival.fi/