Viisi ehdotusta on valittu jatkoon uuden, valtakunnallisen arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelukilpailussa. Yleisessä, kansainvälisessä ja kaksivaiheisessa kilpailussa haetaan toteuttamiskelpoista suunnitteluratkaisua Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvalle museorakennukselle.
Valitut suunnittelukilpailun työt havainnekuvina. Kuva: Arkkitehtuuri- ja designmuseo
Toiseen vaiheeseen valitut suunnittelijaryhmät saavat kukin 50 000 euroa ehdotusten jatkokehittämiseen. Tuomaristo jakaa kilpailun päätteeksi kolme palkintosijaa ja kaksi lunastusta. Yhteensä kilpailun päätteeksi jaettava summa on 150 000 euroa. Kilpailu käydään anonyymina.
Kilpailun toinen vaihe käydään helmi–toukokuussa 2025, ja kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa 2025.
Kilpailun järjestää Suomen valtion ja Helsingin kaupungin museohanketta varten perustama Kiinteistö Oy ADM yhteistyössä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Museohankkeen mahdollistavat Helsingin kaupungin, Suomen valtion sekä useiden yksityisten säätiöiden ja rahastojen tuki.
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö sekä Kiinteistö Oy ADM ovat julkistaneet viisi ehdotusta, jotka jatkavat toiseen vaiheeseen Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvan uuden museorakennuksen kansainvälisessä suunnittelukilpailussa.
Ehdotukset valittiin uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yleiseen ja kansainväliseen suunnittelukilpailuun palautetuista 624 kilpailuehdotuksesta. Kilpailussa etsitään suunnitelmaa Helsingin historialliseen Eteläsatamaan rakennettavan, kokonaislaajuudeltaan noin 10 000 m²:n suuruisen museorakennuksen toteuttamiseksi. Ehdotukset on jätetty kilpailuun anonyymeina, ja ne olivat yleisön nähtävillä verkkogalleriassa syys–marraskuussa 2024.
Ehdotukset ovat:
096 Tyrsky
351 Kumma
486 Moby
545 Tau
616 City, Sky and Sea
Tarkemmat tiedot ehdotuksista löytyvät alta. Myös kilpailun toinen vaihe käydään anonyymina.
“Olemme vaikuttuneita kansainvälisen suunnittelukilpailun saamasta laajasta huomiosta ja haluamme kiittää kaikkia 624 työryhmää, jotka osallistuivat kilpailuun näkemyksellään uudesta museorakennuksesta Helsingin Eteläsataman arvokkaalle alueelle. Viiden lupaavimman ehdotuksen valitseminen satojen kiinnostavien töiden joukosta oli sekä inspiroiva että haastava tehtävä. Lämmin kiitos myös tuomariston jäsenille heidän sitoutumisestaan – työ jatkuu”, toteaa Kaarina Gould, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja tuomariston jäsen.
"Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon perustaminen on ainutlaatuinen mahdollisuus Suomen arkkitehtuuri- ja muotoilualalle. Museo syntyy aikana, joka heijastaa laajempaa kulttuurista murrosta. Vaatimukset, tarpeet ja mahdollisuudet uudelle instituutiolle ovat juuri nyt valtavia ja äärimmäisen innostavia. Tuomaristona otimme haasteen vastaan ja valitsimme suuresta ehdotusten joukosta viisi finalistia. Jatkoon valitut ehdotukset ovat kiehtovia – ne ovat yhtä aikaa ajankohtaisia ja ajattomia. Toivon, että Suomi ihastuu niihin," toteaa Gus Casely-Hayford, Lontoossa keväällä 2025 avattavan uuden V&A East -museon johtaja.
"Kaikki viisi finalistia edustavat erilaisia näkemyksiä kutsuvasta ja inspiroivasta museosta, joka sijoittuu yhdelle Helsingin merkittävimmistä alueista. Yhteistä näille ehdotuksille on se, että niissä on potentiaali kehittyä vaikuttaviksi ja kestävää arkkitehtonista laatua edustaviksi rakennuksiksi. Tuomariston mielestä kaikilla ehdotuksilla on vahva ja omaleimainen kaupunkitilallinen läsnäolo, ja niiden erinomaiset tilalliset ominaisuudet tarjoavat erinomaiset edellytykset uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon monipuolisille näyttelyille ja tapahtumille. Seuraavassa vaiheessa ehdotuksia kehitetään edelleen vastaamaan kestävän tulevaisuuden vaatimuksiin", toteaa Beate Hølmebakk, arkkitehti, professori ja Manthey Kula -arkkitehtitoimiston osakas Oslosta.
Kilpailun toisessa vaiheessa jatkoon valittuja ehdotuksia kehitetään tuomariston ja asiantuntijoiden antaman palautteen pohjalta.
Erityistä huomiota tullaan kiinnittämään rakennusten vähähiilisyyteen ja kiertotalouteen esimerkiksi hiilijalanjälkilaskureiden avulla. Rakennusten käytettävyyden kehittämiseksi järjestetään työpajasarja, jossa suunnittelutiimit ja eri käyttäjäryhmien edustajat pääsevät työskentelemään yhdessä. Työpajojen fasilitaattorina toimii julkisen innovaation asiantuntija Tommi Laitio, joka työskentelee Los Angelesissa.
Myös yleisöllä on mahdollisuus kommentoida ehdotuksia 31. tammikuuta 2025 asti Helsingin kaupungin Kerro kantasi -palvelussa https://kerrokantasi.hel.fi/ad-museo. Kooste keskustelusta lähetetään tiedoksi kilpailutiimeille, jotka voivat hyödyntää kommentteja ehdotuksen kehittämisessä.
Jatkoon valituista kilpailuehdotuksista julkaistaan pääkuvat ja tiivis yhteenveto. Tuomaristolla on ollut käytössään laajempi aineisto, joka sisältää pohjapiirustuksia, asemapiirustuksia ja muita kilpailuohjelmassa edellytettyjä materiaaleja.
Suunnittelukilpailun toinen vaihe alkaa helmikuussa 2025, ja se jatkuu toukokuun loppuun asti, jolloin kilpailijat palauttavat kehittämänsä ehdotukset. Kilpailun tulokset julkaistaan syyskuussa 2025.
Jokainen toiseen vaiheeseen valittu tiimi saa 50 000 euron palkkion, joka maksetaan kahdessa erässä: 30 000 euroa maksetaan toisen vaiheen alussa ja 20 000 euroa sen päättyessä. Kilpailun lopuksi tuomaristo myöntää palkinnot: ensimmäinen sija palkitaan 50 000 eurolla, toinen sija 35 000 eurolla ja kolmas sija 25 000 eurolla. Lisäksi kahdelle suunnitelmalle on varattu 20 000 euron lunastus.
096 Tyrsky
Kaarevakattoinen, kauttaaltaan vihreällä kuparilla verhoiltu rakennus sopii rantamaisemaan, ja se kunnioittaa maltillisella korkeudellaan olemassa olevaa ympäristöä. Rakennus koostuu useasta suorakulmaisesta kappaleesta, jotka lomittuvat toisiinsa siten, että keskelle syntyy pieni sisäpiha, jonka kautta saadaan päivänvaloa myös rakennuksen keskelle. Kaarevana poimuileva katto kertoo, että kyseessä on viereisistä kortteleista poikkeava julkinen rakennus. Ehdotus on hyvä esimerkki massiivipuun käytöstä kantavissa rakenteissa ja sisäpuolisissa pinnoissa.
351 Kumma
Uudesta museorakennuksesta on muodostettu hyvin tiivis ja matala, jolloin tärkeitä näkymiä Tähtitornin puistosta kohti Kauppatoria ja Katajanokkaa säilyy. Rakennuksella on mataluudestaan huolimatta voimakas karaktääri. Se on mittasuhteiltaan kaunis, ja viistot porrastetut seinät kolmiomaisine aukkoineen viittaavat ikiaikaisiin historiallisiin aiheisiin. Muista ehdotuksista poiketen rakennukseen päästään sekä Kauppatorin että Laivasillankadun puolelta siten, että pohjakerroksen näyttelytila avautuu kävijöille heti sisälle tultaessa.
486 Moby
Ehdotus ottaa poikkeuksellisella tavalla kantaa rakennuspaikan näkymiin ja museon asemaan julkisena rakennuksena Makasiinirantaan suunniteltujen kortteleiden kyljessä. Uudisrakennukselle on suunniteltu kiilamainen kapeneva pohjamuoto, jolloin sen vierelle jää tilaa näkymille rannasta kohti Tähtitorninvuorta.
Museovieraiden liikkuminen rakennuksen tiloista toisiin on suunniteltu huolellisesti, ja rakennuksesta eri suuntiin avautuvat näkymät on huomioitu ansiokkaasti. Kompaktin muodon, loogisen rakennejärjestelmän ja kierrätysmateriaalien käytön ansiosta rakennus on resurssitehokas.
545 Tau
Rakennus on äärimmäisessä yksinkertaisuudessaan veistoksellinen. Se todistaa, että maamerkin aseman voi saavuttaa myös muuten kuin erottumalla ympäröivästä kaupunkirakenteesta poikkeavilla muodoilla tai materiaaleilla. Suunnitelmassa korostuu uuden museorakennuksen asema Kauppatorin jatkeena siten, että se ottaa vastaan kävijävirrat koko pohjoisjulkisivullaan, joka yhdistyy Vironaltaan vesipeiliin.
616 City, Sky and Sea
Kaarevien seinä- ja kattopintojensa ansiosta uusi rakennus näyttää telttamaisen kevyeltä rantamaisemassa, johon se asettuu luontevasti olemassa olevan korttelirintaman edustalle.
Museolle on suunniteltu persoonallinen ja vahva tilarakenne: keskushallia kiertävistä näyttelytiloista avautuu tarkoin valittuja näkymiä merelle ja ympäröivään kaupunkiin.
Uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo
Helsinkiin suunnitteilla oleva uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo voisi tavoiteaikataulun mukaisesti avautua 2030. Museon kokoelmat yhdistävät aikaisempien Suomen arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmat yhdeksi ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi. Uudessa kokoelmassa on yli 900 000 esinettä, mukaan lukien esineitä, kirjeenvaihtoa, pienoismalleja ja valokuvia. Kokoelma dokumentoi kansainvälisesti tunnettujen tekijöiden, kuten Aino ja Alvar Aallon, Eero Aarnion, Maija Isolan, Eliel ja Eero Saarisen sekä Paavo Tynellin työtä. Mukana on myös ikonisia designbrändejä, kuten Marimekko, Nokia ja Fiskars.
Uuden museon keskeinen tehtävä on tuoda suunnittelijan työkalut kaikkien ulottuville. Museo ammentaa suomalaisen ja pohjoismaisen arkkitehtuurin ja muotoilun historiasta ja nykyhetkestä tarjotakseen yleisölle monipuolista ohjelmaa. Museossa voi oppia, miten muotoiluajattelu ja -taidot voivat auttaa kohtaamaan sekä yksilöllisiä että yhteiskunnallisia haasteita nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Arkkitehtuuri- ja designmuseolle suunnitellaan uudisrakennusta Helsingin keskustan historialliselle satama-alueelle. Rakennus tarjoaa tilat huipputason näyttelyille ja korkeatasoiselle museotoiminnalle. Uusien teknologioiden avulla museo tuo arkkitehtuurin ja muotoilun yleisön ulottuville paikasta riippumatta. Sekä Helsingin kaupunki että Suomen valtio ovat sitoutuneet tukemaan museon perustamista merkittävillä lahjoituksilla. Myös neljä yksityistä säätiötä on yhdistänyt voimansa, ja kerätyn pääoman määrä on jo lähes saavuttanut 150 miljoonan euron tavoitteen.
Helsinki on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Uuden museon rakentamista, suunnittelua ja toimintaa ohjaavat ekologisen, kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden periaatteet.
Kilpailun tuomaristo
Suunnittelukilpailun 13-jäseninen tuomaristo koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä arkkitehtuurin, muotoilun, kestävän rakentamisen, museoalan ja kaupunkisuunnittelun asiantuntijoista.
Mikko Aho, tuomariston puheenjohtaja, arkkitehti SAFA, Kiinteistö Oy ADM:n hallituksen varapuheenjohtaja
Juha Lemström, tuomariston varapuheenjohtaja, arkkitehti SAFA, Kiinteistö Oy ADM:n hallituksen puheenjohtaja
Gus Casely-Hayford, Lontoossa 2025 avautuvan uuden V&A East -museon johtaja
Beatrice Galilee, arkkitehti, kansainvälisen The World Around -arkkitehtuuritapahtuman perustaja ja johtaja
Kaarina Gould, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja
Salla Hoppu, arkkitehti SAFA, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan johtava arkkitehti
Beate Hølmebakk, oslolaisen Manthey Kula -arkkitehtitoimiston osakas, arkkitehti ja professori
Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepoliittisen osaston ylijohtaja
Matti Kuittinen, arkkitehti, professori, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kestävän rakentamisen professori
Sari Nieminen, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto Sari Nieminen Oy
Miklu Silvanto, muotoilujohtaja, ŌURA, AD-museo Oy:n hallituksen jäsen
Anni Sinnemäki, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari
Hannu Tikka, arkkitehti SAFA, Arkkitehtityöhuone APRT Architects
https://www.admuseo.fi/competition