Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.06.2022

Viitasaaren Musiikin aika viettää 40-vuotisjuhliaan musiikin lisäksi näyttelyin ja puheohjelmalla

Musiikin aika -festivaali juhlistaa 40-vuotista taivaltaan monipuolisesti Viitasaarella 5.-11.7. Maksullisten konserttien lisäksi festivaalilla on myös runsaasti ilmaisohjelmaa, konsertteja, kaksi näyttelyä, seminaareja ja keskusteluja.

 

Festivaalin runsas puheohjelma alkaa avajaispäivänä 5.7. Viitasaaren kaupungin järjestämällä juhlaseminaarilla, jonka päävieraana on kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkonen. Puhujina on hänen lisäkseen vaikuttava joukko muita suomalaisia nykymusiikkikentän ja kulttuurialan vaikuttajia, mm. tieto-Finlandialla palkittu Osmo-Tapio Räihälä, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen, säveltäjät Riikka Talvitie ja Tapio Tuomela ja tietenkin myös Musiikin ajan nykyinen taiteellinen johtaja Johan Tallgren. Puheiden lomassa kuultavista musiikkiesityksistä vastaavat Viitasaaren ja Jokilaaksojen musiikkiopiston nuoret sävellysoppilaat.

 

Kuvassa on ulkona hiekkakentällä keskellä soittamassa sellisti ja hänen vierellään vasemmalla fagotisti ja klarinetisti.  Oikealla on myös fagotisti. Kaikki ovat vapaa-ajan vaattessa.

Soittamisen riemua Musiikin ajan varhaisvaiheilta. Kuva: Musiikin aika

 

Listen to my World -installaatio ja Musiikin aika 40 vuotta näyttelyelämyksiä

Taiteilija Claudia Molitorin monimuotoinen installaatio Listen to my World käsittelee yhteisöllisyyttä ja ihmisten tarinoita ympäri maailmaa. Suomesta teoksessa on ollut mukana viiitasaarelainen kansanmuusikko Pauliina Näsänen.

Listen to my World muuntaa pitkään tyhjillään olleen Viitasaaren linja-autoaseman liiketilan taianomaiseksi äänen ja visuaalisten elementtien kudelmaksi, jossa voi pysähtyä teoksessa mukana olleiden henkilöiden tarinoiden äärelle. Installaation lisäksi teos on saanut ilmiasun myös verkkosivuna ja kirjana, jonka tuotto lahjoitetaan Amnesty Internationalille. Installaation avajaisissa tiistaina 5.7. taiteilija Claudia Molitor on paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Musiikin aika 40 vuotta -näyttelyssä Viitasaaren kirjaston näyttelytilassa on esillä muistoja, valokuvia ja arkistojen aarteita niin festivaalin hurjilta nuoruusvuosilta kuin seesteisemmiltä vuosikymmeniltä. Näyttelyvieraille tarjoutuu mahdollisuus jättää näyttelyyn myös oma muistonsa Musiikin ajasta. Lauantaina ja sunnuntaina näyttely on avoinna tunnin ajan ennen iltapäivän konsertteja, jolloin näyttelyyn tutustumisen yhteydessä voi jututtaa festivaalin aiempien vuosien voimahahmoja, mm. toiminnanjohtajana työskennellyttä Minna Huuskosta, roudausking Jyrki Kemppaista sekä festivaalin yhdessä Jukka Tiensuun kanssa perustanutta harmonikkataiteilija Timo Kinnusta.

Nykymusiikin kuratointikurssi, uusia teoksia ja monitaiteellisuutta

Puheohjelmaa on tarjolla runsaasti festivaalin konserttien lomassa. Säveltäjätapaamisten ohella mielenkiintoisia uusia näkökulmia musiikin tekemiseen tarjoaa kesäakatemian ja Suomen ensimmäinen nykymusiikin kuratointikurssi. Kurssin antia kuullaan kaupungintalon valtuustosalissa sunnuntaina 10.7.

Festivaalin kahtena viimeisenä päivänä esille pääsevät nuoret säveltäjä- ja muusikkolahjakkuudet. Sunnuntaina 10.7. festivaalin residenssiyhtyeet Schallfeld Ensemble ja International Ensemble Modern Academy kantaesittävät kesäakatemian sävellyskurssilla työstettyjä uusia teoksia. Maanantaina 11.7. sävellyskurssilaisten uusia teoksia esittää italialainen Quartetto Maurice. Kantaesityksien lisäksi maanantain konsertissa kuullaan kesäakatemian harmonikkakurssin opiskelijoita.

Musiikin aikaan ovat perinteisesti kuuluneet myös kokeilevat ja uusia esittämisen tapoja tutkivat kurssit. Tänä vuonna tätä edustaa Mark Applebaumin sävelletyn teatterin kollaboraatiokurssi, jonka opiskelijat tarjoilevat monitaiteisen performanssiryppäänsä  maanantaina 11.7. Esitykset levittäytyvät teatterin ja koulukeskuksen alueelle tavalla, joka selviää tarkemmin vasta kurssin ja esitysten aikana.

https://musiikinaika.org/ohjelma-2022/