Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.06.2022

VocalEspoo-festivaalilla vokaalimusiikkia joikusta kuoromusiikkiin

VocalEspoo-festivaali järjestetään tänä vuonna 24.9.–1.10. Sekä Espoossa että Helsingissä järjestettävä laulutaiteeseen keskittyvä festivaali esittää tänä vuonna vokaalimusiikkia aiempaa laajemmalla kirjolla.

 

”Ihmisääni on instrumenteista monipuolisin”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Taavi Oramo ja esittelee suunnittelemansa ohjelman, jossa kuljetaan aina nykymusiikista 1600-luvulle ja kuoromusiikista joikuun. Festivaalilla esiintyviä laulutaiteilijoita ovat Oramon lisäksi sopraanot Tuuli Lindeberg ja Kajsa Dahlbäck, mezzosopraano Essi Luttinen, saamelaismuusikko Ánnámáret, jazzlaulaja Emma Salokoski sekä Helsingin kamarikuoron laulajat, Somnium Ensemble ja EMO Ensemble.

 

Kuvassa on Taavi Oramo kädet kohotettuna tahtipuikko kädessään ja sininen takki päällään. Kuva on puolivartalokuva.

Taavi Oramo. Kuva: Tero Ahonen

 

VocalEspoon taiteellinen johtaja Taavi Oramo tunnetaan kapellimestarina, laulajana, klarinetistina ja tietokonemuusikkona. Hän on suunnitellut joka toinen vuosi järjestettävän festivaalin ohjelman nyt toistamiseen. Oramon tavoitteena on esitellä tänä syksynä vokaalimusiikin monipuolisuutta: ”Luvassa on mm. raa’an ilmaisun musiikkiteatteria, syvien juurten joikuja, 1600-luvun italialaista virtuoosimusiikkia ja syvän harrasta kuoromusiikkia”.

Festivaalin vuoden suurin ponnistus on kuoro-ooppera Aukio – Ooppera kansannoususta, jonka säveltäjä Heinz-Juhani Hofmann tunnetaan vaikeita aiheita käsittelevistä vokaaliteoksistaan ja tehokkaasta sävelkielestään. Teoksen esittävät Helsingin kamarikuoron laulajat, musiikin johdosta ja elektroniikasta vastaa Taavi Oramo ja ohjauksesta Heta Aho. Aukiosta esitetään kolme näytöstä Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 27.–29.9.2022.

VocalEspoon ohjelmaan lukeutuu laulumusiikin aarteita uudesta vanhaan musiikkiin. VocalEspoon, Taideyliopiston Sibelius-akatemian Musiikkiteknologian aineryhmän ja Musica Novan yhteisprojektiin kuuluvassa konsertissa 24.9.2022 sopraano Tuuli Lindeberg ja Taavi Oramo esittävät uutta musiikkia laulajalle ja elektroniikalle. 1600-luvun italialaisen musiikin ilta sunnuntaina 25.9. esittelee wieniläiseltä kirpputorilta löytyneet arvoitukselliset Carlo G -käsikirjoitukset vanhan musiikin huipputaitureiden Kajsa Dahlbäckin, Essi Luttisen ja Suomalaisen barokkiorkesterin soittajien esittämänä.

Yhteistyössä Kino Soi! -konserttisarjan kanssa maanantaina 26.9. kuljetaan rikkaan joikuperinteen ja elävän saamenmaan kulttuurin kokemuksellisiin maailmoihin saamelaismuusikko Ánnámáretin Nieguid duovdagat -kokonaisuuden siivittämänä. Perjantaina 30.9. on vuorossa vokaalijazzin ilta yhteistyössä April Jazzin kanssa, kun Emma Salokoski ja Jarmo Saari esiintyvät Tapiola Gardenissa. Festivaalin päätöskonserttina lauantaina 1.10. Tapiolan kirkossa Somnium Ensemble ja EMO Ensemble esittävät romanttisen ortodoksisen kuoromusiikin perinteestä ammentavan Alfred Schnittken kuorokonserton.

 

Kuvassa on Ánnámáret ja kasvot näkyvät edessä olevien vaaleiden, eri väristen suikaleiden takaa.

Ánnámáret. Kuva: Marja Viitahuhta

 

Ohjelma

Lauantai 24.9.
Black Box, Musiikkitalo
Uutta musiikkia laulajalle ja elektroniikalle

VocalEspoon, Taideyliopiston musiikkiteknologian opiskelijoiden ja Musica novan yhteisprojektissa luodaan uutta musiikkia laulajalle ja elektroniikalle. Säveltäjät ja laulajat luovat yhdessä teoksia, joissa kartoitetaan inhimillisen ja koneellisen tuntemattomia rajamaita. Teosten konserttiversiot kuullaan VocalEspoo-festivaalilla. Musica nova Helsingin maaliskuun 2023 tapahtumaan samasta materiaalista työstetään installaatioversiot. Konsertissa laulajina esiintyvät sopraano Tuuli Lindeberg ja tenori Taavi Oramo.

Yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmä & Musica nova

Sunnuntai 25.9.
Espoon tuomiokirkko
Kuka oli Carlo G?

Kajsa Dahlbäck, sopraano – Essi Luttinen, mezzosopraano – FiBO Players: Kreeta-Maria Kentala, viulu; Louna Hosia, viola da gamba; Eero Palviainen, teorbi; Anna-Maaria Oramo, urut ja musiikinjohto

Noin 20 vuotta sitten kirpputorilta Wienin lähistöltä löytyi käsikirjoitus, joka nykyään tunnetaan nimellä Carlo G. 81 kappaletta 1600-luvun italialaista musiikkia sisältävän käsikirjoituksen tekijä on jäänyt arvoitukseksi, sillä tekijän nimi on kirjoitettu vain yhteen kohtaan, joka on sittemmin päässyt suttaantumaan. VocalEspoon ainutlaatuisessa konsertissa kuullaan valikoima käsikirjoituksen kappaleita vanhan musiikin huipputaitureiden esittäminä.
Yhteistyössä Suomalainen barokkiorkesteri

Maanantai 26.9.
VocalEspoo & Kino Soi: Ánnámáret
Kino Tapiola

Saamelaismuusikko Ánnámáretin Nieguid duovdagat -kokonaisuus vie yleisönsä kuvitteellisille tuntureille. Kokonaisuus ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista, luonnosta ja arjesta, kuljettaen kokijansa voimakkaan kokemuksellisiin maailmoihin. Nämä ainekset saavat tässä ajassa soivan ja resonoivan muodon, joka ilmentää juurien etsimistä ja perinteen elvyttämistä sen hyviä ja vaikeampia puolia käsitellen. Ánnámáretin yhtyeessä soittavat Turkka Inkilä, shakuhachi ja elektroniikka ja Ilkka Heinonen, jouhikko. Bändissä vierailevat myös Kino Soin Hanna Hohti, alttoviulu, ja Liina-Mari Raivola, sello. Visuaaleista vastaa Marja Viitahuhta.
Yhteistyössä Kino Soi

Tiistai 27.9.–to 29.9.
Espoon kulttuurikeskus, Louhisali
Aukio – Ooppera kansannoususta

Säveltäjä Heinz-Juhani Hofmann tunnetaan vaikeita aiheita käsittelevistä vokaaliteoksistaan ja äärimmäisen tehokkaasta sävelkielestään. Hofmannin uutuusteos Aukio käsittelee kansannousua ja sitä ajavia tunteita ja virtauksia. Teoksessa väkijoukkoa esittävät Helsingin Kamarikuoron laulajat. Ohjauksesta vastaa Heta Aho ja musiikin johtaa Taavi Oramo.
Suosittelemme oopperaa yli 13-vuotiaille.
Yhteistyössä Helsingin kamarikuoro

Perjantai 30.9.
Tapiola Garden
VocalEspoo & April Jazz Club: Emma Salokoski & Jarmo Saari

Emma Salokosken rakastetut kappaleet heräävät eloon duosovituksina, joissa kuuluvat inspiraatio Suomen luonnosta sekä rytmimusiikista ympäri maailmaa. Duon toinen osapuoli Jarmo Saari on yksi sukupolvensa omaleimaisimpia kitaristeja. Hänet tunnetaan konsertteihin, elokuviin, televisioon, koreografioihin, teatteriin ja levyille luomastaan visuaalisesta sävellystyylistä sekä kitaralla, ihmisäänellä ja erilaisilla harvinaisemmilla instrumenteilla, kuten thereminillä, barokkisellolla ja lasiharpulla luoduista monikerroksellisista kollaaseista.
Yhteistyössä April Jazz

Lauantai 1.10.
Tapiolan kirkko
Schnittke: Kuorokonsertto

Alfred Schnittken Konsertto kuorolle ammentaa romanttisen ortodoksisen kuoromusiikin perinteestä samoin kuten vaikkapa Rachmaninovin tai Rautavaaran Vigilia. Teos on sävelletty armenialaisen Grigor Narekilaisen (950-1005) teksteihin, jotka ovat kieleltään runsaita ja riipaisevan tunteellisia rukouksia. Massiivisen teoksen laulavat yhdessä Somnium Ensemble ja Emo Ensemble Elisa Huovisen johtamina.