Hämeenlinnan kaupunginkirjasto järjestää vuosittain valtakunnallisen taidekirjakilpailun. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 29 teosta 17:lta kustantajalta. Vuoden 2018 paras taidekirja julkistettiin Iittalan XXII Valtakunnallisena Taidekirjapäivänä lauantaina 8.6. Iittalassa Hämeenlinnassa.
Parhaaksi taidekirjaksi valittiin Ahti ja Maija Lavonen - Yhteisiä ajatuksia / I samklang / In Harmony. Se on Didrichsenin taidemuseon tuottamanäyttelykirja. Voittajat saivat Eliel Aspelin -palkinnon, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos.Tuomariston mukaan teoksessa taiteilijapariskunnan vuorovaikutus tuo uudenlaista näkökulmaa molempien tuotantoon.
- Erityisen arvokasta on Ahti Lavosen 60-luvun taiteen esittely ja Maija Lavosen taiteen kehityskaari, joka avaa hienon aikamatkan 60-luvulta 2000-luvulle, perinteisestä tekstiilitaiteesta valotaideteoksiin, toteaa juryn puheenjohtaja Aino Krohn.
Osa kirjan kannesta. Kuva: Suomalainen Kirjakauppa
Tuomaristo kehui myös teoksen harmoniaa, jossa sisällön ja muodon ratkaisut tukevat toisiaan. Tekstin, kuvan ja kirjan neliömäisen muodon kokonaisuus peilaa hienovaraisesti Lavosten töiden henkeä, heidän taiteelleen ominaista visuaalisuutta kunnioittaen. Kaikki yksityiskohdat kannen
kuvavalintaa myöten tuntuvat perustelluilta ilman minkäänlaista alleviivausta tai ylimääräisiä tehokeinoja.
Kirjan taitto on kekseliäs ja hengittävä, kuvat erinomaisia. Kolmikielinen toteutus toimii kerrankin mainiosti ja kirjaa on miellyttävä myös lukea, tuomaristo toteaa. Yhteisiä ajatuksia / I samklang / In Harmony –teoksen on julkaissut Didrichsenin taidemuseo. Sen on taittanut Maria Didrichsen ja toimittaneet Otto Selén, Erik Kruskopf, Leena Ahtola-Moorhouse, Jarno Peltonen, Kaarina Peltonen ja Maija Lavonen. Käännöstyön ovat tehneet Camilla Ahlström-Taavitsainen, Michael Wynne-Ellis ja Toni Snellman.
Kolme kunniamainintaa
Voittajan lisäksi kilpailussa valittiin kolme teosta, joille jaettiin kunniamaininnat:
- Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma. (Atelieri O. Haapala)
- Svenskt Tenn@Didrichsen. (Didrichsen)
- Kymmenen polkua kokoelmaan, teoksia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta. (Parvs)
Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma on kiehtova kirja, joka avaa lukijalle näköalan valokuvan mahdollisuuksiin. Vuosia kestäneen taideprojektin yksityiskohtia täynnä oleva ja harkiten dekoratiivinen dokumentaatio esittelee päällekkäisiä maailmoja. Se vie lukijan
aikamatkalle menneeseen.
Kirja on päätös kahden valokuvaajan kahdeksan vuotta kestäneelle taideprojektille ja kokoaa yksiin kansiin Marco Melanderin ja Saara Salmen ideoiman, kuvitteellisen Atelieri O. Haapalan keskeiset teokset. Melanderin ja Salmen lisäksi kirjan tekijöinä mainitaan Maria Faarinen, Lassi Patokorpi, Owen F. Witesman ja Christina Saarinen.
Svenskt Tenn@Didrichsen Didrichsenin taidemuseo esittelee tunnetun, pohjoismaisen sisustusbrandin, Svenskt Tennin historiaa ja muotokieltä sen perustaneen Estrid Ericsonin ja itävaltalaisen arkkitehti, muotoilija Josef Frankin kautta. Pehmeäkantisuus ja upeat lähikuvat korostavat kirjan tekstiilinomaista esineellisyyttä.
Kirjan toimitus ja taitto ovat Maria Didrichsenin käsialaa ja kokonaisuus on sekä visuaalisesti että asiasisällöltään hienosti toimiva. Kirjan muina tekijöinä mainitaan Tomi Snellman, Sofia Simelius, Maria Hietala ja Håkan Forsgård.
Kymmenen polkua kokoelmaan on Serlachiuksen taidemuseon julkaisu, joka esittelee teoksia Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta. Juhlavasta teoksesta löytyy sekä suomalaisen kansalliskulttuurin ikonisia taideteoksia että vanhaa eurooppalaista taidetta. Kymmenen polkua kokoelmaan ovat: 1. Viattomuuden aika, 2. Villit ja kesytetyt, 3. Nautintoja ja kiusauksia, 4.
Rakkaus ja aistillisuus, 5. Maalla ja merellä, 6. Ankara aika, 7. Vuodenajat vaihtuvat, 8. Talven touhuja, 9. Puistoissa ja palatseissa, 10.Perhepiirissä.
Tuomaristo totesi, että tämä tavallista museokävijää kunnioittava kirja todellakin ottaa yleisöään kädestä ja opastaa lähestymään taidetta helposti, useita matalan kynnyksen reittejä. Kirjan erityinen ansio on poikkeavan korkeatasoinen kuvitus sekä kokoelman tunnettujen helmien rinnalle nostetut, yllättävätkin teokset eri aikakausilta.
Taidekirjakilpailussa korkea taso
Kilpailussa arviointiperusteena oli kirjojen näkökulman kiinnostavuus, aiheen käsittelyn omaperäisyys sekä teoksen typografinen ulkoasu. Tuomariston mukaan tänä vuonna kilpailun taso oli todella korkea. Mukana oli runsaasti luovuudellaan ihastuttavia teoksia. Kilpailuteosten joukossa oli mm. elämäkertoja, kokoelmakirjoja, näyttely- ja projektiteoksia sekä kattavia taiteilijaesittelyjä. Ne tuovat merkittävän lisäyksen suomalaiseen taidekirjallisuuteen.
Tuomariston jäsenet olivat Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen edustajina tiedottaja, mainonnan suunnittelija Aino Krohn (pj) ja viestintäkonsultti Anja Kuoppa sekä Hämeenlinnan taidemuseon edustajana amanuenssi Maria Laine. Tuomariston sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi.