Patrik Söderlundin ja Visa Suonpään muodostama IC-98 tuo 25.9. Serlachius-museoihin uuden animaatioteoksensa Aarremaat. Palkitun taiteilijaryhmän videoinstallaatio ammentaa kansantarinoista sekä yhteiskuntafilosofiasta ja kertoo ihmisyhteisön suunnan etsimisestä ilmastokriisiin johtaneessa maailmassa.
IC-98, Aarremaat, 2021, 3-kanavainen HD videoteos, stillkuva teoksesta.
Aarremaat pohjautuu vanhaan itäsuomalaiseen kansantarinaan metsänhaltian ja tiilentekijän kohtaamisesta öisessä metsässä. Tiilentekijä ampuu metsänhaltian, joka jättää kaatuessaan valtavan raiskion. Ihminen käyttää aukiota hyväkseen alkaessaan tehdä maanjakoa. Tarinan voi tulkita kuvaavan modernin yhteiskunnan syntyä ja ihmisen vieraantumista luonnosta.
IC-98:n animaatioissa yhdistyvät klassinen piirrostekniikka ja digitaaliset tehosteet. Serlachius-museoissa mustavalkoinen videoteos nähdään suurelta kaarevalta kankaalta ja siihen liittyy Max Savikankaan säveltämä elektroakustinen kuoromusiikki. Hitaasti etenevässä teoksessa katsojan huomio kiinnittyy kuvassa tapahtuvaan muutokseen. Jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä 53 minuutin mittaisessa animaatiossa.
Aarremaat johdattelee uuden yhteyden löytämiseen
Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Kuva: Noora Isoeskeli
IC-98:n tuotantoa leimaavat Patrik Söderlundin (s. 1974) ja Visa Suonpään (s. 1968) Turun yliopistossa suorittamat kulttuurihistorian opinnot. Niiden tarjoamien aiheiden kirjo on loputon, ja työn alla on yleensä samanaikaisesti useita teoksia, jotka jatkavat toistensa teemoja. Monipuolinen käsitetaiteellinen tuotanto sisältää animaatio- ja muita videoteoksia, kirjoja sekä paikka- ja tilannesidonnaisia taideprojekteja.
Taiteilijaryhmän tuotannon läpäisee filosofinen, ekologinen ja yhteiskuntakriittinen ajattelu. Yli kaksikymmentä vuotta kestäneen yhteistyön aikana IC-98 on käsitellyt taideprojekteissaan muun muassa elollisen ja elottoman luonnon sekä yhteiskuntien ja luonnonjärjestelmien välisiä suhteita.
Viime vuosien tummasävyiset teokset ovat kuvanneet pääosin ihmiskunnan tuhoa ja sen jälkeistä dystooppista maailmaa. Aarremaat-animaatiossa haetaan uutta suuntaa ja annetaan ihmiskunnalle vielä toivoa. Tulevaisuus on mahdollista pelastaa, mutta se merkitsee ihmisen erityisasemasta luopumista.
Vanhan kansantarinan lisäksi taiteilijoita on inspiroinut Suomen kansanrunousarkistosta löytyvä kokoelma Luonnon äänet. Sieltä löytyneessä kohtauksessa korpit kerääntyvät keskustelemaan kuolleen ympärille. Teoksen käännekohtaus viestittää, että ihminen voi löytää uuden yhteyden luontoon kuuntelemalla sitä. Paluuta menneisyyteen ei ole: on otettava uusi suunta, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa.
IC-98 on palkittu vuonna 2009 Kuvataiteen valtionpalkinnolla. Samana vuonna se voitti myös Turku Biennaalin. 2014 taiteilijaryhmä oli ehdolla Ars Fennican saajaksi ja voitti sen yleisöäänestyksen. Seuraavana vuonna IC-98 edusti Suomea Venetsian biennaalissa teoksella Tunnit, ajat, iäisyydet.
Aarremaat on esillä Serlachius-museo Göstassa 25.9.2021–6.3.2022